Hmmm… Kad ir kiap bebūrų liūdna ar linksma, bezda visi žmonės. Smardinam ir smardinam aplinką… ale ar daug žmonių žino, kas iš esmės yra tie pirdaliukai?

Bezdalus sudaro įvairios dujos, jų sudėtis kinta. Tai azotas, anglies dvideginis, deguonis, metanas ir vandenilio sulfidas. Šios dujos iš žmogaus skrandžio išdidžiai keliauja iki pat išangės. Per parą padorus statistinis žmogus pagamina apie puslitrį bezdaliukų ir pabezda apie 16 kartų (bezda visi – vyrai, moterys, močiutės, seneliai, kino žvaigždės, mokytojai ir netgi neseniai mirę žmonės). Dažniausiai žmonės bezda miegodami (kad ir kaip stengsitės susilaikyti, dujos niekur niekaip nedings ir galų gale vis viena išsiverš laukan).

Dažniau bezda individai, prisiriję per daug oro (valgykite ramiai, neskubėdami ir nežiopčiokite) arba rydami tokius dalykus, su kuriais virškinimo sistemai sunkiau susidoroti. Vienintelis kelias šioms dujoms pasišalinti yra kelionė virškinimo sistema. Bezdėjimą skatina ir tokie produktai kaip pupos, pienas (ypač laktozės netoleruojantiems žmonėms), grūdai, kopūstai, duona, alus, datulės, agrastai, razinos…

Bezdalai dvokia dėl vandenilio sulfido dujų. Šis junginėlis savyje turi sieros, kuri ir aromatizuoja produktą. Kuo daugiau jūsų mityboje sieros turinčių produktų, tuo sodresniu aromatu pasižymi bezdalai.

Bezdalų masė, kuri savyje turi pakankamai metano ir vandenilio, yra degi. Nebandykite tuo įsitikinti praktiškai – apsidegina 25 procentai bandančiųjų padegti savo bezdalus.

Dauguma puikiai žino, kad mūsų dujas ypatingai smirdina tokie produktai, kaip pupos (tiesa, jų formuojamas kvapas nėra labai stiprus, tačiau jų dėka susiformuoja nemažai pačių dujų), kopūstai, sūris, mėsa ir kiaušiniai. Kylant lėktuvu taip pat aktyviau bezdama, kadangi plečiasi dujos.

Kodėl bezdame garsiai? Viskas būna dėl to, kad pasišalinant dujoms, vibruoja išeinamoji anga. Garsas priklauso nuo dujų keliavimo laukan greičio ir sfinkterio įtempimo.

Galimybe bezdėti pasižymi ne tik žmonės, bet ir gyvuliukai – šuny, katės, karvės ir panašiai. Bene didžiausi bezdaliai yra termitai, neblogu dujinimu garsėja ir drambliai. Labai smarviai ir aktyviai bezda ropliai, pvz., vėžliukai.

Kaip tos dujos atsiranda mūsų mielame ir jaukiame žarnyne? Na, kaip minėjau, dalį dujų mes įryjame. Taip pat jos patenka ir iš kraujo, pasigamina cheminių reakcijų metu žarnyne tarpstančių bakterijų. Dalis dujų, kurias įryjame, ypač deguonis, suvartojama paties kūno anksčiau, negu spėja patekti į žarnyną ir pavirsti bezdalais. Orui slenkant į storąją žarną, pagrindinę jo sudėtį sudaro azotas. Cheminės reakcijos skrandyje, rūgimas, bakterijų veikla sudaro sąlygas pasigaminti anglies dvideginiui. Šauniosios bakterijos dalyvauja ir metano gamyboje

Dujų, einančių lauk iš mūsų žarnyno, sudėtis priklauso nuo to, kiek oro mes įrijome, ką valgėme, kokių rūšių gyvuliukai (bakterijos) gyvena mūsų žarnyne, kaip ilgai stengiamės sulaikyti tą bezdėjimą.

Vieni tyrėjai teigia, kad bezdalų sudėtį įtakoja ir genetika, kiti – kad tik aplinka. 2/3 žmonių savo bezdaluose neturi metano. Jei abu vaiko tėvai pasižymi aktyvia metano gamyba, jų vaikai turi 95 procentų tikimybę, kad jų bezdaluos vis tik nebus šio produkto.

Pirdalų sklidimo aplinkoje laikas priklauso nuo atmosferos sąlygų – oro drėgmės, temperatūros, vėjo greičio, bezdalų sudėties ir atstumo nuo bezdalų siuntėjo bei priėmėjo :)

Na, o jei jus dažnai ir aktyviai kamuoja meteorizmas (taip vadinama būsena, kai žarnyne susikaupia per daug dujų), negerkite gazuotų gėrimų, giros, alaus (vaje…), nevalgykite juodos duonos, susitvarkykit žarnyno florą, išsitirkit – gal sergat kokia liga. Ajurveda pataria tokiu atveju vengti riebių produktų (sūrio, sviesto, šokolado, ledų), taip pat saldainių (juos smagiai valgo tos bezdėjimo dujas gaminančios bakterijos)…

Taigi, va tiek apie bezdėjimą, nors iš tiesų tai labai platiiii tema. Perskit į sveikatą, laisvę dujoms ;)

Rodyk draugams